Имате въпрос?

Тук ще намерите най-често задаваните въпроси.

Как става записването на час за преглед?

Час за преглед в СилвиМед можете да запазите по един от следните начини:

По телефона на  номер: 0890345666

През профила си в страницата ни. За целта е необходимо да имате регистрация   silvimed.bg

На място.

За пациенти, дошли на място без предварително запазен час, както и досега, ще се наложи изчакване на място за неопределен период. Дежурните регистратори биха могли да ви ориентират колко бихте чакали, но не и да се ангажират с конкретен час за преглед.

Задължително ли да се регистрирам, за да запазя час?

Да, регистрацията в СилвиМед ще даде на лекаря предварителна информация за Вас, както и достъп до Вашите контакти, в случай, че се наложи да се свържем с Вас.

Не съм сигурен каква причина за преглед да избера – какво да правя?

Ако не виждате точната причина, поради която искате да запазите час за преглед при специалист, изберете тази, която е най-близо до Вашата причина. В следващата стъпка за резервиране на час можете да оставите допълнителна информация на лекаря в поле „Съобщение”.

Регистрирах се, но не мога да вляза в профила си и да довърша резервацията ?

Възможно е да сте сгрешили някой от символите при въвеждане на е-мейла или паролата при регистрация. Ако сте получили мейл с потвърждение на регистрацията, значи мейлът Ви е въведен правилно и сте сгрешили паролата си. Можете да поискате нова парола чрез този линк. Мейл с линк за смяна на паролата ще бъде изпратена веднага на мейла Ви от регистрацията – ако не го видите, проверете за всеки случай в папка Спам. Линкът за смяна на парола, който ще получите, е валиден 60 минути.

Не намирате отговор
на въпроса си?

Ние сме на Ваше разположение, не се колебайте и задайте въпроса си и не Email!

Пишете ни

Запази час сега!